Yksityinen terapia

Yksityinen terapia

Jos haet yksityistä terapeuttia, niin Valviran hyväksymän terapeutin veloitus on 45 minuutin käynnistä karkeasti noin 70-85 euroa/krt. Jos terapeutilla on Kela-pätevyys (hän on Valviran hyväksymä terapeutti), niin Kela saattaa antaa tukena noin puolet terapiakäynnin hinnasta (kts. korvaustaulukko). Sitä varten pitää kuitenkin saada psykiatrin ns. B-lausunto ja saada tukianomus hyväksyttyä. Käytännössä terapiassa pitää käydä aluksi ilman Kelan tukea noin
3 kuukautta.

KELA tekee psykoterapiaa koskevia päätöksiä yhdeksi vuodeksi kerrallaan. KELA korvaa yhden vuoden ajalta ne terapiakerrat, joita on vähintään 25 ja enintään 80. Mikäli tarvitset pidempiaikaista psykoterapiaa, KELA voi myöntää tukeen jatkoa yhteensä kolmen vuoden ajalle. Kolmen vuoden ajan kestävästä terapiasta korvataan käynnit, joita on enintään yhteensä 200 kertaa. Lisätietoja KELA.

Ilman Kela-pätevyyttä olevien terapeuttien lähtöhinta voi olla jonkin verran edullisempi, mutta käytännössä siitä usein tulee kalliimpaa ilman Kelan tukea. Näin on tilanne mm. kristillisten terapiapalvelun tarjoajien kohdalla.